Hvad betyder usvovlet?

Usvovlet vin betyder simpelthen bare at der ikke er blevet tilføjet svovl til vinen under dens produktion. Dette gælder ofte for naturlige vine. 

Tilsætningen af svovl er den sædvanlige metode til konservering, stabilisering og sterilisering i forbindelse med vinfremstilling. I denne forstand har svovlbehandling tre væsentlige funktioner: 

  1. Svovl binder ilt og forhindrer således oxidation, hvilket fører til ændringer i vinens smag. 
  2. Svovl hæmmer enzymer, der kan påvirke vindannelsen negativt.
  3. Svovl fratager mikroorganismer (gær, bakterier osv.) deres livsgrundlag, så de ikke kan påvirke vinen i en negativ retning. 

I vinkælderen bruges svovl normalt i forskellige produktionstrin. Således er mosten eller mosen allerede svovlet for at forhindre ukontrolleret gæring eller oxidation; efter gæring eller presning svovles den unge vin for at stabilisere den: i løbet af ældningen svovles den igen, hvis det er nødvendigt og inden aftapning modtager den sin endelige svovlbehandling for at gøre den holdbar. 

Hvis vinproducenten ikke tilsætter svovl ændres vinens smag under indflydelse af ilt og mikroorganismer. Svovl udvikler ikke frugtagtige noter, men bliver oxidativt, dvs. aromaen er karakteriseret ved jordiske og nøddeagtige toner. Imidlertid er oxidation også en måde at konservere vin på og i den henseende et alternativ til svovldannelse. Gennem oxidativ ældning kan ilt ikke længere angribe vinen bagefter, da den alelrede har reageret med ingredienserne. 

Svovl er på ingen måde sundhedsskadeligt i de mængder der bruges i vin. Hovedpine efter indtag af meget vin forårsages altså ikke af svovl, men snarere mængden af alkohol.