Hvad betyder kosher vin?

En vin er kosher (fra vestjiddisch = ren, egnet til forbrug), hvis den overholder de traditionelle jødiske diætlove (kashrut).

Disse skelner mellem tilladte (kosher) og ikke tilladte (treif) dyr og mellem kødfulde, mælkeagtige og neutrale fødevarer, hvorved kødfulde og mælkeholdige fødevarer muligvis ikke spises sammen. Derudover forbyder lovene forbrug af blod og indeholder detaljerede regler for produktion af fødevarer og luksusfødevarer – inklusive vin.

For eksempel kan alle aktiviteter i vingården og kælderen kun udføres af strengt religiøse mandlige jøder, der holder sabbatten (der er dog undtagelser). Druerne må først presses fra det fjorde år efter plantningen; alle tidligere høst ødelægges. Alle vinmarker i det bibelske land skal ligge brak hvert syvende år (sabbatår). Dette omgås ofte ved midlertidigt at sælge eller udleje de pågældende vinmarker til en ikke-troende i løbet af sabbatsåret. To måneder før høsten er befrugtning med organisk gødning forbudt, og alt udstyr til vinfremstilling (mosvogne, druepresser, slanger, containere mm.) skal rengøres i henhold til specielle ritualer inden brug. Druer skal gæres med naturlige gær (spontan gæring), og koshervine (som veganske vine) må ikke pyntes med animalske produkter; filtrering er kun tilladt med papirfiltre.

En rabbiner overvåger overholdensen af kashrut-reglerne, (som er meget mere detaljerede end dem, der er beskrevet her), som ledsager hele vinfremstillingsprocessen fra høst til aftapning og endelig kan udstede et certifikat, der viser, at vinen er kosher.