Hvad er lambrusco?

Lambrusco er en yderst frugtig, mousserende vin fra Italien. Den kommer fra Emilia-Romagna regionen, men laves også i Lombardy, Syd Tyrol, Piedmont, Puglia, Basilicata og Sicilien. Den har fået sit lavn fra Lambrusca sorterne. I Emilia-Romagna findes beskyttede områder til dyrkelsen af Lambrusco, herunder; Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Reggiano og Lambrusco Salamino di Santa Croce. 

Lambrusco har den særegne egenskab, at den optræder som noget, der minder om en rødvin, bare med bobler i. Det lyder måske en smule specielt og det er det faktisk også. Men når det er vellavet, giver boblerne mening og mulighed for at matche vinen til mad, som du normalt vil drikke rødvin til. Labrusco har tanniner som en rødvin, og heri ligger den store forskel. Charcutteri, pasta og pizza er oplagte til Lambrusco, og kølige røde bobler er ekstra lækkert og forfriskende i sommervarmen eller til en let god frokost. Der findes også mere lette rosafarvede typer af Lambrusco og de er mere velegnede til fisk og lettere retter. Lambruscoen skal nydes mens den er ung da dens friskhed falmer med tiden. 

Lambrusco produceres på to forskellige måder;

1. Den første måde: Rødvinen laves og vinificeres fuldstændig som en normal rødvin. Denne vin former lambruscoens base. For at få det endelige produkt, bliver en vis mængde vin tilføjet druemost-koncentrat og gær, så den kan gennemgå endnu en gæringsprocess. Den gæres i en tryktank og gæringsprocessen stoppes manuelt når sukkerniveauet når sin ønskede mængde. 

2. Den anden måde: For at få en kvalitets lambrusco skal druemosten afkøles til omkring 0 grader celsius og lagres ved denne temperatur. Den rette mængde most bliver derefter varmet op og gær tilsættes for at starte gæringsprocessen. Når vinen når sin ønskede sukkerniveau stoppes processen ved endnu engang at afkøle vinen. 

Fordelen ved den anden mere kvalitetsrige måde er at lambruscoen bliver mere fyldig i sin aroma. Den første måde er dog billigere at producere.