Hvad er biodynamisk vindyrkning?

Biodynamikken blev opfundet i 1924 af Rudolf Steiner og byggede allerede dengang på anerkendte principper indenfor almindelig landbrug. Vi kan starte med at dele ordene op; når noget er bio, omhandler det organismer og deres liv. Det kan være mennesker, men også naturens planter og jord. Dynamik beskriver når nogen eller noget besidder evne til at forandre sig og udvikle sig via enten bevægelse, energi eller handlekraft. 

I vinens tilfælde, kigger man på vindyrkelsen som en levende organisme, hvor mineraler, mennesker og det kosmiske system indgår som overordnede elementer. En biodynamisk bonde tilrettelægger sit arbejde efter en helt bestemt kalder, der angiver solens, månens og stjernernes positioner, således at han/hun kan tyde hvornår planter, blade, rødder, frugt og blomster har de mest optimale vækstforhold. 

Undersøgelser tyder på, at den biodynamiske tilgang til vindyrkelse er med til at fremme vinstokkenes levetid og sygdomsresistens. Livet i marken og jorden forøges, da nedbrydningen i organisk materiale stiger, hvilket forbedrer jordens struktur og er med til at udvikle mere varme. 

Biodynamikken lider dog kraftigt under det faktum, at det er svært at finde solidt bevismateriale for, at det rent faktisk virker.