Vinkultur
Hvornår bliver vinen skåret ned?
Vinstokken skal naturligvis skæres til for at maksimere udbyttet og kvalitet af de druer, som den producerer. Hvis stokken fik lov til at gro uden nogen form for kontrol, ville den masseproducere druer af lav kvalitet.
Man regulere derfor vinstokken ved at skære den til. Helt lavpraktisk fjerner man simpelthen bare nogle af de nye skud. Jo færre druer en vonstok bærer, jo mere ekstrakt indeholder hvert enkelt bær. Beskæringen tilpasses den enkelte druesorts alder, træning og lokation så stokken vedligeholder sit velvære og potentiale.
"De 1 år gamle" skud bliver altid beskåret. Beskæringen foregår typisk i løbet vinterperioden mellem efteråret, hvor bladene falder af træerne og foråret, vhor alt spirer. I den nordlige hemisfære beskærer man mellem december og marts. 80-90% af de 1 år gamle skud fjernes typisk i januar eller februar. Efter beskæringen er der gennemsnitligt to 1 år gamle skud tilbage på vinstokken.
Det kan være nødvendigt at beskære vinstokken efter hagl og frost, da disse vejromstændigheder ofte forårsager skade på stokkene. Under "Den grønne høst" tynder man ud i antallet af druer, så de bliver mere kvalitetsrige.