Tilføjet til kurv

Januarudsalg
Plakater
Tilføj 6 fl. eller for 350 kr, og få fri fragt!

Lær noget fra bloggen!

Vi er altid klar til at hjælpe!

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke må sælges til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er 18 år eller ældre.

Vinproduktion

Hvad er Sherry?
Hvornår tilsættes svovl til vinen?
Hvor lang tid skal vin gære?
Hvad er alkoholfri vin?
Hvad er vegansk vin?
Hvorfor er vin ikke vegansk?
Hvad er naturvin?
Hvad er forskellen på Champagne, mousserende vin, prosecco og cava?
Hvordan bliver mousserende vin lavet?
Hvordan er orange vin lavet?
Hvordan laver man rødvin?
Hvordan laver man rosévin?
Hvordan laver man hvidvin?
Hvordan er vin lavet?
Hvem har tilladelse til at lave vin?
Hvor er vin lavet?
Hvilke love og regler gælder for vinproduktion?
Hvordan laver man vin?

Vinproduktion

Hvad er Sherry?

Sherry er en type hvidvin fra Andalusien i det sydlige Spanien. Vinen gennemgår en helt særlig ældningsproces. Området ligger mellem byerne Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria. Sherry findes i mange forskellige sorter og strækker sig fra tør til sød i smagen. 

Det er dog mest druesorten palomino der bruges til sherryproduktion, men andre sorter såsom Moscatel og Pedro Ximenez bruges også. Druerne gæres regelmæssigt til en tør vin, som derefter beriges med brandy. Tilsætningen af brandy /alkohol) bestemmer typen af sherry. Til sød sherry tørres druerne inden de presses for at koncentrere sukkeret. Vinen er derefter også restsød efter gæring. 

Sherry kan være reduktivt (uden iltpåvirkning) eller oxidativt (med iltpåvirkning). Vinavleren eller kældermesteren beslutter dette på basis af basisvinene. Reduktive typer er Fino, Amontillado og Manzanilla og den oxidative type kaldes Oloroso. 

For reduktiv sherry forstærkes basisvinen efter gæring til ca. 15,5 procent alkohol og for oloroso til ca. 17 procent. Vinene modnes herefter i træfade, der kun er fyldt ca. 85 procent op. Fadende forsegles ikke lufttætte, da man på den måde, kan danne en gærflor på væsken af de reduktive typer (Gærflor=et specielt gærlag, der beskytter sherryen fra iltets indflydelse under modningsprocessen). Luften i tønden er oprindeligt nødvendig til væksten af gærfloren og det er denne der forhindrer ilten i at reagere med vinen. Gærfloren danner nemlig et vokslag. 

I stærk oloroso sherry er alkoholindholdet for højt til, at gærfloren kan dannes. Dette type sherry udvikler sig derfor oxidativt. 

Traditionelt modnes en sherry i solera-processen. Dette proces går ud på, at tønderne stables oven på hinanden. Rækken af tønder i bunden kaldes for solera og alle tønder over den danner criadera. Sherry, der er klar til aftapning tages kun fra den nederste række tønder, hvor hver tønde maksimalt må tømmes med en tredjedel. Den fjernede mængde sherry fyldes derefter op fra fadet ovenfor, en proces der fortsætter gennem alle criadertønderne. På denne måde blander man kontinuerligt årgangene, så sherryen får en ensartet harmonisk smag.

Kommentarer
0 kommentarer

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort

Kan vi hjælpe dig med noget?

Så skriv til os på livechatten eller send os en email.

Start chat Send email
100% tilfredshedsgaranti
Hurtig & fri levering v/6 fl.
DK's bedste netpriser
Personlig kundeservice
Medlemsbonus
Få rabat på din første ordre
Automatisk deltagelse i konkurrencer
Notifikation om dagens vin
×
Welcome Newcomer