Hvorfor er vin ikke vegansk?

Vin er normalt ikke en vegansk produkt, da det er nødvendigt at bruge animalske produkter, når vinen skal klares, herunder; kasein, gelatine og æggehvide. De bruges for at reducere bundfaldet i vinen, som er de små partikler, der kommer fra druemassen eller skallen på druerne, og som kan have en ret stor negativ indflydelse på vinen. Ved anvendelse af produkter af animalsk oprindelse falder disse små partikler hurtigere til bund, og derved lettes klaringen af vinen. 

De animalske produkter, kan også, i nogle tilfælde, bidrage til at neutralisere uønskede smage af visse sorter, der efter filtrering efterlader en stærk, bitter smag gennem garvesyren. De overskydende skallers tanniner nautraliseres herved og vinens smag bliver bedre tilpasset til vores ganer. Dette betyder så også at vinen ikke er velegnet til folk, der lever vegansk. 

I de senere år, er vinproducenterne blevet yderst kreative i forhold til at finde et vegetabilsk produkt, der kan hjælpe med klaringen af vinen i den veganske vinproduktion. Løsningen er ret enkel, da man har fundet ud af, at man kan erstatte de animalske proteiner med vegetabilske proteiner, som kommer fra korn såsom hvide eller bælgfrugter såsom ærter. De filtrerer nemlig også vinens bundfald fra, så den bliver klar og flot. 

En helt anden løsning er brugen af mineraljord i vegansk vinfremstilling. Bentonit er for eksempel en vulkansk aske, der benyttes i klaringen af vin. Aktiveret kul anvendes til at absorbere uønskede fejl i smagen. Med alle disse tiltag og justeringer i forhold til konventionel vinfremstilling med animalske produkter, tager vegansk vinfremstilling lidt længere tid på grund af de komplekse veganske procedurer.