Hvad er naturvin?

Der findes ikke nogen officiel definition på hvad naturvin præcist er og hvordan den skal laves. Overordnet set, kan man sige at naturvin er vildgæret druesaft, hvor man bestræber sig på at blande sig så lidt som muligt i "naturens gang", når vinen produceres. 

Naturvin produceres uden brug af en række bestemte tilsætningsstoffer, herunder svovl. I den forstand er naturvin den mest naturlige form for vin, der laves i hele verdenen. Dette medfører naturligvis at vinen har en noget kortere holdbarhed end konventionel vin. Man ved til gengæld, når man drikker et glas naturvin, at den er dyrket, plukket og bearbejdet med så lidt brug af maskine som muligt. Dyrkningen foregår uden brug af kunstgødning og pesticider og høsten foregår altid pr. håndkraft. Det er en længere process, men den er naturlig og manuel. 

En vin der er bearbejdet med håndkraft og lavet på naturlig vis, er en vin der er umiddelbar, åben og særegen i smagen. Smagsoplevelserne er lige så forskellige som den er mellem traditionelt producerede vine, men der er plads til en mere rummelig difinition af, hvornår vinen er vellykket. Naturlig vinavl er nemlig ikke en nem process, og vinbonden skal være endnu mere opmærksomhed på baktier og sygdomme, samt vind og vejr.