Hvilke oplysninger indeholder et vin-label?

På bagsiden af vinflasken står en lang række forskellige oplysninger omkring den pågældende vin du lige har købt. På labelen skal der stå informationer som beskriver vinen så tydeligt som muligt. Der SKAL blandt andet stå: 

 • Producent - hvem har produceret vinen?
  Producenten er vigtig at skrive på flasken, da det er personen/producenten som har dyrket, presset og gæret druerne og derefter ældet og hældt vinen på flaske.
 • Bottler – hvem har hældt vinen på flaske?
  Det er ikke alle producenter, der selv hælder deres egen vin på flaske. I mange tilfælde er det en anden der gør dette stykke arbejde. Hvis producenten og bottleren er den samme person hedder det ”producer bottling”.
 • Dyrkelses land – hvor er vinen dyrket og fremstillet?
  Det er yderst vigtigt at skrive hvilket land, vinen kommer fra.
 • Dyrkelsesområde – hvilket område i det pågældende land er vinen dyrket?
  I det pågældende land findes uhyre mange vinregioner, der hver især har sin egen måde at dyrke vin på – herunder hvilke druer der benyttes. Derfor skal der også stå hvilket område vinen er blevet dyrket i. I Tyskland og Østrig kaldes disse ’produktionsområder’, hvor lande som Frankrig, Italien, Spanien mf. er delt op i beskyttede oprindelsesbetegnelser såsom AOP og DOP. Disse beskyttede betegnelser definerer en bestemt type vin i stedet for et område.
 • Lokation – hvor ligger vingården geografisk?
  Dette er klart den tydeligste geografiske oplysning du kan få bag på vinflasken. Denne information bruges dog kun enkelte steder som f.eks. i Tyskland og Burgundy.
 • Vin variationer
  Druevariationerne af hvilke vinen laves bliver for det meste kun oplyst i vine fra Tyskland, Østrig og USA. I andre lande såsom Frankrig eller Italien er varianterne ofte implicit i deres oprindelsesbetegnelser (AOP, DOP mm.) 
 • Volumen
  Betegnelse for det år druerne var fuldmodne.
 • Kvalitetsbetegnelser
  I de mange forskellige vindyrkende lande og regioner findes forskellige prædikater og ekstra betegnelser der beskriver kvalitetsniveauet af den pågældende vin. I Tyskland og Østrig beskriver f.eks. Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese og Trockenbeerenauslese vægten af druemosten og deres modenhed. I andre lande er der bestemte klassifikationer som tildeles producenterne alt efter deres kvalitetsniveau.
 • Smag/Sødhed
  Indirekte informationer om sukkerindholdet i vinen findes mest på tyske og østrigske flasker. Hvis der ikke står nogen information på en tysk vin vedrørende sukkerindholdet, betyder det oftest at den er sød, hvorimod på østrigsk vin betyder det at den er tør.
 • Alkohol indhold.
  Det er lovpligtigt at oplyse alkoholprocenten på alle vine i hele verdenen.
 • Flaskeindhold
  Det er ligeledes lovpligtigt at oplyse hvor meget indhold der er i flasken (liter, centiliter eller milliliter).