Hvad er oprindelsesprincippet?

I 2012 trådte en EU-reform i kræft. Denne reform erklærede oprindelsesprincippet som det endelige kvalitetssystem for vinene fra EU-landene. Princippet med dette princip er: Jo tættere på oprindelsen, jo højere er vinens kvalitet. 

Dette betyder, at jo mindre den geografiske enhed, hvorfra druerne kommer, jo bedre er vinen. Oprindelseslandet betragtes som den største geografiske enhed og en enkelt vingård den mindste. Kvalitetsniveauerne efter oprindelsesprincippet er derfor i stigende rækkefølge: 

Land
Region
Placering
Lokation
Mængde 

Ifølge EU vinmarkedsreformen er der to essentielle niveauer af beskyttet oprindelsesbetegnelser for vin. I Tyskland kaldes de ”beskyttet geografisk betegnelse (BGB)” og ”beskyttet oprindelsesbetegnelser (BOB)”. BGB refererer til den tidligere kategori ”Landwein”, BOB refererer til kvalitetsvine i henhold til vinloven. De tidligere oprindelsesbetegnelser kan bevares i Tyskland. 

BOB er i princippet og under alle omstændigheder den snævrere oprindelsesbetegnelse, der står for en højere vinkvalitet. I de sydeuropæiske vinlande er niveauerne lettere at tildele, for selv før vinmarkedsreformen var oprindelsesprincippet allerede målestokken for vinkvalitet.