Vinkultur
Hvor gror vin?
Vin skal bruge sol, vand og næringstoffer for at gro til sit fulde potentiale. Under bestemte forhold kan vin dyrkes i både fattige og næringsholdige jordtyper.
Lys og varme er de to vigtigste faktorer i produktionen af kvalitetsrig vin. Solen producerer begge dele og af denne grund placerer man typisk vinmarker på sydvendte skråninger, så vinstokkene får mest mulig sollys. Bjerg/bakke skråninger er generelt ideelle for vindyrkelse; Dagens varme stiger op langs skråningerne og nattens kulde falder langs dem. Vinmarker er også ofte placeret nær floder, søer og hav da disse reflekterer sollyset op på planterne, hvilket resulterer i endnu mere varme.
Den optimale temperatur for vindyrkelse er på omkring 25-28°C. Temperaturen afhænger meget af, hvor højt vinmarkerne ligger placeret. Som tommerfingerregel falder temperaturen med 0,6°C for hver 100 højdemeter.
Den gennemsnitlige årlige minimumstemperatur skal ligge på mindst 9°C, med en gennemsnitlig sommertemperatur på 18°C og maksimalt -13°C om vinteren. Vinstokkene skal have mindst 1300 timers solskin om året, mindst 500mm regn og der skal gå ca. 180 dage mellem den sidste dags frost og den første.
Vin kan kun dyrkes i de områder i verdenen, der ligger indenfor verdenens såkaldte vinbælter. Vinbælterne strækker sig fra mellem den 40-50 nordlige breddegrad til den 30-40 sydlige breddegrad. I dette område finder man f.eks. Frankrig, Italien, Argentina, Sydafrika, New Zealand og USA.