Hvor er vin lavet?

I princippet kan vin blive produceres alle steder i verdenen med en teknisk egnet kælder. Druer kan til gengæld ikke dyrkes alle steder i verdenen og derfor produceres vin typisk kun i de lande, hvor druerne gror. 

Det er kun muligt at dyrke vin i bestemte områder i verdenen. Disse områder kalder man for vinbælter. Vinbælterne ligger mellem de nordlige breddegrader 40°N og 50°N og mellem de sydlige breddegrader 30°S og 40°S. Disse områder har det, man kalder for et tempereret klima. Lande i disse områder inkluderer USA, Chile, Argentina, Sydafrika, New Zealand og naturligvis Frankrig, Italien og Spanien mf. 

Klimaets karakteristik sammensættes af en lang række naturlige faktorer såsom temperaturer, solstråling, regn, fugt og vind. For at finde ud af om et område er ideelt for vindyrkelse, bestemmes områdets vindyrkningspotentiale gennem videnskabelige undersøgelser. Den gennemsnitlige årlige minimumstemperatur skal ligge på mindst 9°C, med en gennemsnitlig sommertemperatur på 18°C og maksimalt -13°C om vinteren. Vinstokkene skal have mindst 1300 timers solskin om året, mindst 500mm regn og der skal gå ca. 180 dage mellem den sidste dags frost og den første. 

Man regner stærkt med, at de næste årtiers kommende klimaforandringer vil åbne op for muligheden for at dyrke vin tættere mod polerne.