Hvad skal du være opmærksom på, når du gror vin?

Når man begiver sig ud i at fremstille vin, skal man tage højde for en lang række af forskellige faktorer. Det er derfor yderst vigtigt at læse op på sin teori når man skal anlægge vinmarker. Det hele handler om klima, jordbund og druevariant. 

Temperatur, solstråling, regn, fugt og vind spiller alle vigtige roller i dyrkelsen af god kvalitetsrig vin. Desuden må jordbundens indhold af næringstoffer og vand ej forglemmes. 

I verdenen findes der omtrent 17.000 forskellige druevarianter. Ikke alle af disse varianter er ideelle for vindyrkelse, da nogle fungerer bedre som spiselige druer. Det er kun druerne fra vinstokken; Vitis vinifera, der er gode til vinproduktion. Der findes dog mange forskellige udgaver af denne vinstok, hvilke er udviklet gennem mange århundreders mutationer/krydsninger. 

For at kunne producere vin af høj kvalitet, skal druerne passe ind i det pågældende klima (alle druer passer f.eks. ikke ind i det danske klima). Vinavleren foretager derfor en del forskellige undersøgelser for at bestemme den perfekte druesort til området. 

Herunder listes vigtige omstændigheder og ting man skal være opmærksom på: 

1. Beplantningsdensitet. Det er altafgørende for druernes kvalitet, hvor mange vinstokke der plantes pr. hektar i vinmarken. En højere densitet af planter forårsager planterne til at slå rødder dybere i jorden, hvilket gør dem mindre sensitive overfor vind og vejr. En højere densitet resulterer også i færre druer. 

2. Klipning. I løbet af vinteren (januar og Februar) klippes vinstokkene tilbage, så antallet af druer pr. vinstok reduceres. Dette øger druekvaliteten da de bliver mere koncentreret. 

3. Træning. Vinstokkens skud bøjes i bestemte retninger for at kontrollere plantens vækst. Ligesom med bonsaitræer bruger man stålwire eller en anden form for tråd til at forme vinstokkene. Dette gør man så vinstokkens blade for mest muligt solskin så druerne modnes til sit fulde potentiale. 

4. Bladbeskæring. For at gøre brug at fotosyntesen til sit fulde og derved maksimere sukkerindholdet i druerne klipper man nogle af bladene af vinstokken på bestemte tidspunkter i vækstsæsonen. Man skal dog være påpasselig, da druerne kan blive solbrændt, hvis man klipper for mange.

5. Tyndning af druemængde. For at reducerer udbyttet og få koncentrerede druer, klipper man simpelt en mængde druer af vinstokken lige før modningsæsonen. 

6. Fertilisering af jord. Vinstokkene har brug for meget næring. Derfor tilføjer man næring til jorden ved hjælp af organisk materiale. 

7. Kunstvanding. I regioner med meget varmt klima og lidt nedbør kan vanding blive nødvendig. Her kan forskellige teknikker tages i brug som f.eks. et drypvandingssystem.

8. Plante beskyttelse. Her menes beskyttelse mod alt der kan skade vinstokkene. Det kan være dyr, sygdomme og pest. Her kan en lang række forskellige midler tages i brug - kemiske stoffer, hegn, net og fælder.