Lær alt det vigtigste om vin | Smag, duft, farve og vurdering

Smag og duft

Vi ønsker at du skal lære mere om de vine du har modtaget i din vinklub kasse. Det skal være sjovt at lære om vin, og faktisk er det ikke så svært som man måske kunne tro. Det er sådan med vin og generel andre ting hvor man skal dufte og smage, at det kun er dig selv der ved bedst, hvad du kan lide eller ikke lide ved den smag og duft der rammer din mund og næse.

Undersøgelser har vist at vi kan skelne og opfatte en billion forskellige duftindtryk. Nogle lugte er vi faktisk mere følsomme overfor end gnavere og hunde. Vi kan følge et duftspor, og mentalt lader vi os også påvirke af dufte.

Vores smagssanser bliver registeret via smagsløg, der sidder på tungen, som så sender impulser til smagscenteret i hjernen.

Selvom vi har flere sanser. Så er smagssansen en af de sværeste at definere, da vores opfattelse af smag ikke kun frembringes ved påvirkning af smagsløgene, men også i høj af synsindtryk, temperatur i vinen, vores humør osv. og en samordning med lugtesansen, er med til at give smagsoplevelsen flere nuancer, da vi kan opfatte en del flere lugte- end smagsstoffer.

Du kan f.eks. sidde i et andet land, måske et varmt land og drikke en vin, som du tænker "det er virkelig en god vin" og vælger derfor at købe en eller flere flasker med hjem. Du kommer hjem til Danmark igen og tænker du skal dele den gode oplevelse med dine gæster, men desværre føler du måske at det ikke giver samme oplevelse når du drikker vinen igen. Dette handler om at flere sanser bliver kombineret, måske har dit humør været en anden under de varme himmelstrøg, måske kunne du dufte krydret mad i et gadekøkken eller friske tomater fra den lokale restaurant, nu er omgivelserne ændret og du sidder i en anden setting. Alt dette kan have en indvirkning på din bedømmelse af vinen.

Udfyld på dit papir hvad du kan smage i munden og dufte i næsen, måske dem omkring dig dufter og smager noget som du ikke selv bemærker. Det er det der er så sjovt og spændende med vin, at det kun er dig selv der kan bedømme om du mener vinen er god!

Vurderingsskema

Der findes alverdens smagsskema'er, og nogle af de helt nørdede skemaer er der ingen grund til at kaste sig ud i. Det behøves netop ikke at være så besværligt, derfor har vi sammensat et nemt og overskueligt vurderingsskema, som kan være med til at danne et hurtigt overblik om du kunne lide vinen. Hvis du ønsker at købe vinen, kan du scanne QR koden i øverste højre side. Dog vil du opleve at nogle vine ikke har denne QR, dette betyder at vi desværre ikke sælger vinen løs, kun at vi har valgt at du skal have lov til at smage den fordi du er en del af vinklubben.

Farve (1-3)
1. Mangelfuld
2. Middel
3. Udmærket

Duft (1-7)
1-2 Meget mangelfuld
3-4 Ingen karakter
5-6 God, afbalanceret
7 Fortrinlig

Smag (1-10)
1-2 Meget mangelfuld
3-4 Dårlig, kort
5-6 God, afbalanceret
7-8 Meget god, tiltalende
9-10 Fortrinlig, vedvarende smag

Total (max 20)
0-8 Mangelfuld
9-10 Rimelig
11-12 Acceptabel
13-14 Middel
15-16 Udmærket
17-20 Fortrinlig

Hvilke oplysninger indeholder et vin-label?

På bagsiden af vinflasken står en lang række forskellige oplysninger omkring den pågældende vin du lige har købt. På labelen skal der stå informationer som beskriver vinen så tydeligt som muligt. Der SKAL blandt andet stå:

Producent - hvem har produceret vinen?
Producenten er vigtig at skrive på flasken, da det er personen/producenten som har dyrket, presset og gæret druerne og derefter ældet og hældt vinen på flaske.

Bottler – hvem har hældt vinen på flaske?
Det er ikke alle producenter, der selv hælder deres egen vin på flaske. I mange tilfælde er det en anden der gør dette stykke arbejde. Hvis producenten og bottleren er den samme person hedder det ”producer bottling”.

Dyrkelses land – hvor er vinen dyrket og fremstillet?
Det er yderst vigtigt at skrive hvilket land, vinen kommer fra.

Dyrkelsesområde – hvilket område i det pågældende land er vinen dyrket?
I det pågældende land findes uhyre mange vinregioner, der hver især har sin egen måde at dyrke vin på – herunder hvilke druer der benyttes. Derfor skal der også stå hvilket område vinen er blevet dyrket i. I Tyskland og Østrig kaldes disse ’produktionsområder’, hvor lande som Frankrig, Italien, Spanien mf. er delt op i beskyttede oprindelsesbetegnelser såsom AOP og DOP. Disse beskyttede betegnelser definerer en bestemt type vin i stedet for et område.

Lokation – hvor ligger vingården geografisk?
Dette er klart den tydeligste geografiske oplysning du kan få bag på vinflasken. Denne information bruges dog kun enkelte steder som f.eks. i Tyskland og Burgundy.

Vin variationer
Druevariationerne af hvilke vinen laves bliver for det meste kun oplyst i vine fra Tyskland, Østrig og USA. I andre lande såsom Frankrig eller Italien er varianterne ofte implicit i deres oprindelsesbetegnelser (AOP, DOP mm.) 

Kvalitetsbetegnelser
I de mange forskellige vindyrkende lande og regioner findes forskellige prædikater og ekstra betegnelser der beskriver kvalitetsniveauet af den pågældende vin. I Tyskland og Østrig beskriver f.eks. Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese og Trockenbeerenauslese vægten af druemosten og deres modenhed. I andre lande er der bestemte klassifikationer som tildeles producenterne alt efter deres kvalitetsniveau.

Smag/Sødhed
Indirekte informationer om sukkerindholdet i vinen findes mest på tyske og østrigske flasker. Hvis der ikke står nogen information på en tysk vin vedrørende sukkerindholdet, betyder det oftest at den er sød, hvorimod på østrigsk vin betyder det at den er tør.

Alkohol indhold.
Det er lovpligtigt at oplyse alkoholprocenten på alle vine i hele verdenen.

Flaskeindhold
Det er ligeledes lovpligtigt at oplyse hvor meget indhold der er i flasken (liter, centiliter eller milliliter).

 

Klik på billedet, hvis du vil se plakaten

Vinens farver

Der er en lang liste af farver man kan beskrive vinens farve ud fra. Vi har lavet en plakat som vi kun har taget 9 af farverne.

Nærmest klar
Mousserende vin, Vinho Verde (grøn vin), Muscadet og Riesling

Grønlig gul
Sauvignon Blanc, Verdejo og Grüner Veltiner

Bleg guld
Albariño, Pinot gris, Sémillon og Gargenega

Lysgul
Ghenin Blanc, Moscato, Pinot Blanc og Gewürztraminer

Gylden gul
Chardonnay, Roussanne og Viognier

Rav gul
"Ædel råd" sød vin med riesling eller Sémillon og nogle få chardonnay

Blid rosa (laks)
Rosé af Pinot Noir, Carignan og Zinfandel

Dyb pink
Rosé af Merlot, Grenache og Sangiovese

Dyb laks
Rosé af Cabernet Sauvignon og Tempranillo

Bleg rubin
Pinot Noir, Gamay, Nebbiolo og Grenache

Dyb violet
Sangiovese, Merlot, Cabernet Franc, Zinfandel, Tempranillo, Barbera og Caménère

Mørke lilla
Syrah, Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre, Petite Sirah, Petit Verdot, Nero d'Avola og Aglianico

Gulligbrun
Sherry, Port, Madeira, Marsala, Muscat og meget gamle vine

Eksempler på mange andre farve nuancer:
Lilla, rubin rød, rød Granatrød, Teglsten (orange rød), brun, gulbrun, madeira

Hvor længe holder en vin efter åbning?

Mousserende vin
Champagne, Cremant, Cava, Prosecco, Metodo Classico, Cape Classique og generelt mousserende vine.
Kan holde i 2 dage - hvis du skal bruge den moussende vin, flere gange, så læg evt. en t-prop i, så du undgår at boblerne flader ud for hurtigt.

Tør hvidvin
Alberino, Gruner Veltiner, Gargenega, Muscadet, Pinot Gris, Sauvignon Blanc og Trebbiano Vermentino.
Kan holde i en uge - hvis det er en hvidvin der har lagt på fad, så servere den gerne ved 12 grader.

Sød hvidvin
Chenin Blanc, Gewurztraminer, Moscato, Riesling og Torrontes.
Kan holde i en uge - hvis den ikke har lagt på fad, så servere den gerne ved 6 grader

Rig hvidvin
Chardonnay, Sémillon, Viognier, Marsanne og Roussanne.
Kan holde i en uge - hvis den har lagt på fad, servere den gerne ved 12 grader.

Rosé
Mest tørre rosé vine.
Kan holde i en uge - serveres ved 9 grader.

Let rødvin
Pinot Noir, St. Laurent, Gamay, Carignan, Counoise og Zweigelt.
Kan holde i 2 dage - serveres ved 12 grader.

Mellem rødvin
Sangiovese, Tempranillo, Cabernet Franc, Barbera, Merlot, Negroamaro, Zinfandel, Carmenere og Nebbiolo

Fed rødvin
Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec, Petite Sirah, Petit Verdot, Mourvedre og Nero d'Avola
Kan holde i 4 dage - serveres ved 17 grader

Dessertvin
Port, Sherry, Sauternes, Madeira, Vin Santo, Muscat og sent høstet vin.
Kan holde i en måned - serveres ved 20 grader

 

DEN OPTIMALE SERVERINGSTEMPERATUR FOR VIN?

Iskold (3-7 °C)
Mousserende vine som f.eks. Prosecco, Moscato, Cava & Lambrusco.

Kold (5-8 °C)
Rosé, det afhænger dog af vinens nuancer.

Køligt (7-13 °C)
Lette hvidvine som f.eks. Sauvignon Blanc, Vermentino & Pinot Gris.
Fyldige hvidvine som f.eks. Chardonnay & Viognier.
Aromatiske hvidvine som f.eks. Riesling & Chenin Blanc.

Champagne, jo bedre en Champagne, jo højere temperatur.
Dessertvine som f.eks. Late Harvest, Auslese & Sauternes

Kældertemperatur (13-16 °C)
Lette rødvine 
som f.eks. Gamay & Pinot Noir.
Hedvine
som f.eks. 
Portvin, Madeira, Marsala & Sherry.
Dessertvine 
som f.eks. røde dessert vine

Stuetemperatur (16-20 °C)
Mellemfyldige rødvine  som f.eks. Merlot, Barbera, Zinfandel/Primitivo,  Valpolicella blend, Grenache Sangiovese & Montepulciano.
Fyldige rødvine som f.
eks. Shiraz/Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Tempranillo & Bordeaux blend.

Genkend en vin, der er serveret ...

... for kold
En vin er sandsynligvis serveret for kold, hvis den mangler aroma og smager sur. Dette er ofte et problem for hvidvine, der er blevet opbevaret i et alt for koldt køleskab lige op til serveringen.

... for varm
En vin er nok serveret for varm, hvis dens aroma føles skarp i næsen og lugter af sprit. Dette opstår ofte ved rødvine med høj alkoholprocent, der er blevet opbevaret ved høje stuetemperaturer. For at afhjælpe dette, så køl flasken i cirka 15 minutter inden servering.

Vil du vide mere om vin tryk på dette link: VINUNIVERS