Har du oplevet prop eller bundfald i vin? Bliv klogere på hvad og hvorfor - og lær om top og bund i vinen. Læs med lige her.

Prop og bundfald | Lær om vinens top og bund

Fra top til bund i vinen – lær om prop og bundfald

Kork i vin og bundfald i vin… Ja, uanset om du er vinkender eller ej, har du sikkert hørt om det. Rigtig mange forbinder kork og bundfald i vin med direkte tegn på fejl i vinen – men er det nu også rigtigt? Og hvad betyder bundfald og kork egentlig?

Læs med nedenfor, hvor jeg tager dig fra top til bund i vinflasken. Jeg vil både bekræfte forhold ved de to fænomener og aflive myter, der ikke har hold i virkeligheden. Kort sagt: Du bliver klædt optimalt på til at vurdere, om din vin er ”syg” eller ej.

Jeg vil anbefale dig at læse hele indlægget fra TOP til BUND, da der er et godt vin-tip at hente til allersidst. 

God læselyst!

Er din vin tip-TOP – eller helt i bund?

Lad mig starte med at sige, at snakken om henholdsvis prop og bundfald nemt kan opfattes som vin-snobberi. Og jeg vil da også gerne medgive, at det i visse tilfælde bliver overgjort og blæst op til noget, som det reelt set ikke er. 

Ikke desto mindre er der en dråbe af fornuft i snakken. Ved at betragte vinens top og bund kan du nemlig (i visse tilfælde) uddrage en række informationer, der kan bidrage til en bedre vinoplevelse – og omvendt forhindre en dårlig vinoplevelse.

En vinprop er ikke en spåkugle i sig selv

Lad os tage den fra toppen af – bogstaveligt talt – og kigge nærmere på den omdiskuterede vinprop. Rigtig mange mener, at vinproppen er en uudtømmelig kilde til vigtig information om selve vinen. Det vil sige, at vinproppen kan fortælle om alt fra smag, duft og druesort til alder, kvalitet og ikke mindst fejl i vinen.

Man kan rigtignok få en vis portion viden ud af proppen, men mængden er dog begrænset, når det kommer til stykket. Det er kort sagt en fejlopfattelse og misforståelse, at proppen udgør en spåkugle, der kan fortælle alle sandheder om vinen – allerede inden du har smagt og duftet til vinen i den åbne flaske eller i vinglasset.

Men hvad kan vinproppen så egentlig fortælle os? Lad os dykke længere ned i flasken.

Hvad kan vinproppen fortælle om vinen?

Hvad dækker ”prop i vin” så over? Vin med prop er ikke (nødvendigvis) et udtryk for, at der forekommer deciderede stykker af prop i din vin. Det er derimod et begreb, der henviser til smagen og duften af vinen. Fejl på vin kan nemlig resultere i, at smags- og duftoplevelsen forandres – og desværre oftest til den værre side.

Prop i vin kan bedst forklares som et paraplybegreb, der under sig samler stribevis af fejl i vine, som typisk er lukket ved hjælp af den klassiske korkprop. Prop i vin kan bedst identificeres ved at dufte til korkproppen, når du åbner vinen.

Hvis der er tale om et tilfælde af prop, vil du tydeligt kunne genkendte en lugt af:

  • fugtig kælder
  • mug
  • gammelt, vådt pap/papir.

Ja, nogen vil måske endda karakterisere den ubehagelige duft som lugten af gamle, mugne og uvaskede gymnastiksokker, der er blevet glemt i gymnastiktasken.

Og hvordan smager prop i vin så? Ikke godt! Prøv lige at forestille dig, at vinen smager som den duft, der møder dine næsebor, når du slynger den nyåbnede vin i dit vinglas.

Men hvad forårsager prop? Den store synder er, at der udvikles såkaldt TCA. Forklaring følger.

Prop i vin skyldes bakterieangreb

TCA er en forkortelse for henholdsvis 2-, 4- og 6-trichloransiol, der er et kemisk stof, som netop kan forekomme i kork, men også i trætønderne, som vinen opbevares og udvikles i. Netop derfor kan prop også opstå i vinflasker, der er lukket med fx skruelåg eller glas. Yderligere kan prop også opstå, hvis der i korkproppens revner har udviklet sig mugsporer.

Det anslås, at cirka 1-2 % (ifølge nogle op til 5 %) af alle vine rammes af TCA og dermed prop, og i disse tilfælde er der ikke rigtig noget at gøre. Vinen må desværre kasseres – i hvert fald hvis du vil undgå en dårlig vinoplevelse og i værste tilfælde dårlig mave. Hvis du vil være sikker på at undgå at indtage og servere vin, der er påvirket af propsyge, kan det være en god idé at snuse lidt til vinproppen.

At ”prop-snifferiet” så kan tage lidt overhånd – ja det er en helt anden sag, som jeg ikke vil gå yderligere ind i her. Men i mit andet blogindlæg kan du læse mere om min personlige holdning til folk, der vælger at sniffe løs til korkproppen, hver gang der åbnes en flaske vin. For som sagt: En vinprop er ikke en spåkugle.

Et godt tip: Sørg altid for korrekt opbevaring af vin, så du ikke risikerer, at korkproppen bliver mør. Det kan resultere i, at vinen bliver oxideret og får dårlig smag.

Er vinens kvalitet i BUND?

Nå, men nok om vinflaskens top. Nu ”bunder” vi – billedligt talt.

Ligesom toppen af flasken kan afsløre ting om vinen, kan bunden af flasken også levere information. Her taler vi selvfølgelig om forekomsten af såkaldt bundfald. 

Og hvad er bundfald så? Jo, bundfald i vin (også kaldet vinsten/vinkrystaller) dækker meget beskrivende over udviklingen af en slags grums i vinen (såkaldt depot), der med tiden falder til bunds. Bundfald er kemi, da det består af henholdsvis kalcium og vinsyre, der indgår i kemisk forbindelse og danner krystallinsk bundfald. 

Rent visuelt kommer det til udtryk ved, at vinen bliver uklar og mindre gennemsigtig. Netop derfor vil ufiltrerede vine typisk være mere uklare som følge af opkoncentreret bundfald. Bundfald i vin opstår ofte i vinflasker, der har mange år på bagen. Det vil sige vine, der har lagret længe og haft tid til, at vinstenen udvikles og bundfældes. 

Er bundfald lig med bundniveau i kvalitet?

Men er bundfald så en fejl på lige fod med prop? Nej!

Bundfald i vin er ikke en fejl, men derimod en naturlig forekomst, der udvikles med tiden. Faktisk er bundfald mange gange et tegn på en rigtig god vin af høj kvalitet. At der ligger grums på vinflaskens bund er således langt fra ensbetydende med, at vinens kvalitet er i bund.

Når det så er sagt, er det selvsagt ikke den store fornøjelse at slubre en mundfuld vin fuld af grums.  Bundfald kan være en træls oplevelse, og det kan sætte sig mellem tænderne og give en lettere bitter eftersmag på tungen. Heldigvis kan du komme grumset til livs ved hjælp af dekantering. Dette vil samtidig kunne bidrage til dels at åbne og ilte vinen og dels modne og udvikle vinen – til gavn for den samlede smags- og duftoplevelse.

Men bare rolig – du kan uden problemer indtage vin med bundfald. Det er ikke på nogen måde farligt eller sundhedsskadeligt. Du kan højest blive udsat for en latter eller kommentar som følge af lidt grums, der sidder fast mellem fortænderne – og det er da til at overleve.

Smæk sjatten med bundfald i sovsen…

Jeg lovede dig jo indledningsvis et lille vin-tip her til sidst – og det skal du få.

Hvorfor smide sjatten af den dyrebare kvalitetsvin med bundfald ud i vasken, når den rent faktisk kan gavne – i sovsen vel at mærke.

Jeg skal ikke kunne garantere for sandhedsværdien i det, men mange påstår, at rødvin med bundfald tjener som udmærket smagsgiver. Bundfaldet kan efter sigende give ekstra smag og karakter til sovsen.

Prøv det – du bliver måske glædeligt overrasket. Og så spilder du heller ikke de dyre dråber.