Hvad betyder QbA?

QbA star for: “quality wine produced in specific regions”.  Frem til 2012 var denne betegnelse den anden højeste kvalitetsangivelse (ud af 4), man kunne give en vin i Tyskland. Siden EU vinmarkedsreformen er betegnelsen bare blevet kaldt for ”Qualitätswein” selvom den fortsat er den anden højeste betegnelse i det tyske kvalitetsangivelsessystem. 

Druerne til vine af denne angivelse må kun komme fra en af de lovligt definerede dyrkelsesområder for kvalitetsvin og skal møde visse kvalitetsstandarder. Et yderst essentielt kriterie, er druemosten vægt, der indikerer modenheden af druerne; Dette er dog forskelligt fra område til område, men gældende er, at mosten skal veje mellem 51 og 72 graders Oechsle. (Oechsle=Måleenhed udviklet af Christian Ferdinand Oechsle). Tilmed skal landspecifikke guidelines følges til fulde, herunder hvilke druevarianter der må dyrkes, kultivering, udbytte, høst og aldring. 

I produktionen af kvalitetsvin er kun en bestemt gruppe druevarianter tilladt at dyrke i Europa; Den europæiske art Vitis vinifera eller en afart af denne. Kvalitetsvin behøver ikke kun at være af en variant, men må også blendes af flere forskellige autoriserede varianter. 

En vin vurderes i kvalitet ud fra en kvalitetstest. I denne indgår både analytiske og sensoriske undersøgelser, og består vinen disse, bliver den belønnet med et officielt testnummer, der indikerer kvaliteten.