Hvad betyder Reserve?

Reserve er det navn der gives til vine af helt ekstraordinær kvalitet. Denne karakteriseres typisk med et højere alkoholniveau og/eller en længere aldrings periode. Denne betegnelse bruges i mange forskellige vingroende lande, men har en anden status i hver enkelt af dem. 

I Italien, Spanien og Portugal bliver omstændighederne for en Riserva (Italiensk) eller Reserva (Spansk og Portugisisk) reguleret af loven. I Frankrig har en Réserve ingen konkret vinlov basis. I Sydamerika (Chile og Argentina) findes der igen meget klare retningslinjer for Reserva vinene. 

I Østrig står Reserve for en kvalitetsvin med mindst 13 volumenprocent alkohol, der er fremstillet af foreskrevne druesorter og er særligt typisk for sorten og oprindelsen. Ofte er Reserve forbundet med den beskyttede oprindelsesbetegnelse DAC og betyder derefter, at den pågældende vin desuden opfylder visse krav med hensyn til vinfremstilling og modenhed. I princippet må reservevine ikke markedsføres før 1. marts, reserve rødvine ikke før 1. november året efter høsten; andre strengere regler gælder undertiden for DAC reservine. Vine med betegnelsen Grand Reserve eller Grande Reserve må ikke markedsføres som hvide vine før den 1. november året efter høsten og som rødvine ikke før d. 1 maj det andet år efter høsten.  

I Tyskland har betegnelserne Reserve, Grande Reserve og Privat-Reserve været tilladt siden 2008.